Lamello
Verbindungstechnik
Lamello

Rieder Zillertal

P-System: supergemakkelijk
Het bouwbedrijf Rieder Zillertal staat voor producten en diensten van hoge kwaliteit. In de eigen meubelmakerij maken ze voor een efficiënte productie gebruik van de systeemoplossingen van Lamello.

Het bouwbedrijf Rieder Zillertal, dat in 1948 als meubelmakerij en timmermanswerkplaats werd opgericht door Alois Rieder, heeft vandaag de dag zo’n 400 medewerkers in dienst, waaronder 40 experts op het gebied van deuren en meubels. Individueel ontwerp, persoonlijk advies en met passie uitgevoerd handwerk zijn traditie binnen de onderneming. Deze passie voel je ook tijdens een rondleiding door het bedrijf. In de eigen meubelmakerij worden individuele en exclusieve woonwensen voor particuliere klanten en openbare instellingen gerealiseerd. Al meer dan vier jaar wordt bij verschillende onderdelen van de meubelbouw gebruikgemaakt van het P-System-verbindingsbeslag van Lamello. Inmiddels heeft het bedrijf al vier Zeta P2-groeffreesmachines in gebruik. Engelbert Klocker, chef van de meubelmakerij en al meer dan 20 jaar in dienst van het bedrijf, geeft aan: “Sinds we in 2013 het P-System op een beurs hebben ontdekt, zijn we erg enthousiast over de systeemoplossing. De verbinders spelen tijdens het productieproces een belangrijke rol.” Dit wordt direct duidelijk als we in de ruimte aankomen waar meubels, op dat moment een grote kledingkast, met het beslag Clamex P-14 en de Tenso P-14 worden verbonden. Voor de interieurbouw maakt meubelmakerij Rieder gebruik van alle drie de Lamello-verbinders – Clamex, Tenso en Divario – in steeds toenemende aantallen. “Momenteel verwerken we circa 20.000 Tenso P-14- en 12.000 Clamex P-14-verbinders per jaar”, vertelt Klocker. Ook bij de vervaardiging van deuren en ramen leveren de systemen van Lamello goed werk: Sinds een jaar wordt de Clamex P-14 ook gebruikt voor deurbeplating. Doorslaggevend voor deze keuze was de enorme trekkracht van de verbinder. De voordeuren van Rieder zijn ecologisch verantwoorde hightech-producten van hout, die zowel qua design als techniek van hoogstaand niveau zijn. De stabiliteit is dan een belangrijke voorwaarde. Per jaar maakt het bedrijf zo’n 3000 binnendeuren, waarvoor dus in totaal 6000 beplatingen nodig zijn. 

Snelle productie

In het moderne machinepark is de CNC-operator Maximilian Plattner werkzaam. Hij werkt op dat moment op het CNC-bewerkingscentrum van Biesse aan een opdracht voor binnendeuren. Op dit bewerkingscentrum worden de P-System-groeven, die nodig zijn voor de verbinding van de binnendeuren, in de werkstukken gefreesd. Met behulp van een door Maximilian Plattner zelf ontwikkeld programma worden de opdrachten op de computer geconstrueerd en wordt het P-System-beslag door het geautomatiseerde proces ingepland. “Wij profiteren dankzij het P-System van een eenvoudige oplossing en toegenomen efficiëntie”, Aldus Plattner.

Eenvoudig, snel en precies

Bij een rondleiding door de werkplaats zijn er nog meer objecten te ontdekken die op dat moment met het P-System worden verbonden, zoals bijvoorbeeld een wijnrek. Terwijl bij Rieder voor de interieurbouw overwegend de Tenso P-14 wordt gebruikt en de profielgroef vaak met de handmachine Zeta P2 wordt gefreesd, worden de deurbeplatingen in serie met de CNC gefreesd. Hoofd productie Armin Gruber ziet de voordelen van het P-System in de nauwkeurige pasvorm en de optiek. “Het P-System is supergemakkelijk – en alle medewerkers werken graag met de producten van Lamello.” Een ander pluspunt bij de verwerking is het gereedschapsloos inschuiven. Dankzij de stapelbaarheid wordt het transportvolume bij een hoge mate van pre-fabricage met de verbinders aanzienlijk verminderd. En het gevaar dat de kant-en-klare werkstukken onderweg beschadigd raken, is geweken. Omdat er voor de montage geen klemmen nodig zijn, is er geen extra wachttijd. Sinds enkele weken maakt het bedrijf ook gebruik van de nieuwe voorspanclip. Deze maakt het mogelijk om de Tenso P-14 al vóór het aanbrengen van lijm in een enkele handeling met de hand voor te spannen. Dankzij deze techniek is bij het samenvoegen van werkstukken aanzienlijk minder kracht nodig. Bovendien kan de Tenso P-14 niet alleen bij verbindingen van 90°, maar bij verbindingen onder alle mogelijke hoeken worden gebruikt. “Dit is vooral handig bij grotere werkstukken met verschillende verbindingselementen, speciaal gevormde delen of speciale hoeken”, aldus Engelbert Klocker. Aan het einde van de rondleiding geeft de chef van de werkplaats nog eens aan hoe tevreden hij is met de Lamello-verbinders: “Wij zijn dankbaar voor de uitvinding van de P-System-oplossing en zullen ook in de toekomst op de producten van Lamello blijven vertrouwen.” 

Terug