Lamello
Verbindungstechnik
Lamello

Schreinerei Roth AG

Mit Lamello passt's auf Anhieb
Lamello Cabineo black CNC-Verbinder
Lamello speelde vorig jaar in op de trend van donkere materialen in de interieurbouw met de introductie van Cabineo black. De veelzijdige kleurvariant werd tegelijk met nieuwe afdekkappen op de markt gebracht en vormt een zinvolle aanvulling op de Cabineo-productlijn. Inmiddels zijn de eerste projecten gerealiseerd, wat ons ertoe heeft aangezet om onze klanten tijdens het productieproces te begeleiden en hen te vragen naar hun ervaringen.
Een eendelige verbinder zonder extra beslagen is ideaal voor onze manier van produceren
Markus Neuenschwander, projectleider Schreinerei Roth AG

Trubschachen in het Emmental: plaats van herkomst van de zeer geliefde 'Bretzeli' van Kambly en Zwitserse hoogwaardige ambachtelijke meubels. Meubelmakerij Roth AG is hier al meer dan 60 jaar een voorbeeld van. Het familiebedrijf, dat nu geleid wordt door de derde generatie, Michael Roth, richt zich op oplossingen en duurzame productieketens die specifiek zijn toegesneden op de behoeften van haar klanten, en dan met name op massaproducten die goedkoop en snel kunnen worden geproduceerd. Waarden die Lamello ook uitdraagt en actief nastreeft. De 13 medewerkers van het bedrijf zijn voornamelijk actief in de particuliere interieurbouw en houden zich bezig met keukens, kasten en badkamermeubels. Af en toe worden ook kleine deurseries geproduceerd.

Michael Roth, opgeleid als meestertimmerman en sinds 2009 directeur, en Markus Neuenschwander, gediplomeerd ambachtsman en projectleider van de meubelmakerij, staan ons te woord. 

Van de originele houten lamellen tot Cabineo black

Cabineo black speelt ook bij receptiebalies een belangrijke rol. Hier echter in combinatie met de originele houten lamellen en de P-System-verbinder Clamex P. Wederom worden de voordelen die tijdens het transport- en montageproces worden behaald, benadrukt. De werkstukken worden in de meubelmakerij voorbereid en als platte pakketten naar de bouwplaatsen gebracht, waar ze door de monteurs alleen nog maar gemonteerd en samengevoegd hoeven te worden. 

"We gebruiken alle verbinders uit de P-System-familie, maar vooral de Clamex", legt Michael Roth uit. Betrouwbare trekkracht en praktische demonteerbaarheid zijn de belangrijkste voordelen die Clamex tot een onmisbaar onderdeel van het assortiment verbinders voor meubelmakerijen maken. De P-System-freesbewerkingen worden op een CNC-machine, maar vooral met de Zeta P2 groeffreesmachine uitgevoerd. 

Ook de groeven voor de originele houten lamellen worden met deze handmachine gefreesd. "Het verbaast me telkens opnieuw hoe deze eenvoudige houten lamellen na al die jaren hun positie op de markt hebben kunnen behouden", aldus Roth, die nog toevoegt: "Voor mij staat de naam Lamello voor Zwitserse innovatie en de hoogste kwaliteitsnormen. Productreeksen worden logischerwijs voortgezet en door intelligente aanvullingen in lijn met de eisen van de klant verbeterd." 

Tijdbesparing dankzij Cabineo in het nestingproces

"Cabineo past perfect bij onze manier van produceren", antwoordt Roth op de vraag waarom ze voor de eendelige CNC-verbinders hebben gekozen. Het bedrijf werkt aan een eigen SCM Tech Z5 met het nestingproces. Hierbij wordt het plaatmateriaal direct op de CNC-machine in vorm gebracht en worden tevens direct gatenrij-, potscharnier, bodemplaat- en Cabineo-gaten tijdens dezelfde werkstap geboord. Dit levert een aanzienlijke tijdwinst op!

Steeds meer bedrijven in Europa erkennen deze verbetering in tijdsefficiëntie en passen hun productieprocessen daarop aan. Cabineo vormt hierbij een betrouwbare en ideale partner, wat ook wordt bevestigd door Michael Roth en Markus Neuenschwander. "We hebben het gratis Cabineo-startpakket aangevraagd en de eerste tests uitgevoerd. De bewerkingstijden op de CNC zelf en de montagetijden op de bouwplaatsen leverden positieve resultaten op", aldus Roth. "Een eendelige verbinder, zonder extra beslagen, die zorgt voor minder werkstappen, is ideaal voor onze manier van produceren", voegt projectleider Neuenschwander toe.

Cabineo black in moderne open kantoortuin

Na een interessante rondleiding door het bedrijf worden we naar de bouwplaats van het nieuwe kantoorpand van Jakob AG gebracht. De leverancier van staalkabelsystemen verdubbelde met de nieuwbouw het oppervlakte van zijn hoofdkantoor in Trubschachen. Hier bouwen de meestertimmerlieden van Roth AG een van hun grootste projecten ooit. De inbouwkasten van alle kantoren en een aantrekkelijke balie die door een ultramoderne open kantoortuin loopt, worden door Roth AG geproduceerd. Voor de hoekverbindingen van de moderne zwarte kantoorkasten werden uitsluitend Cabineo black verbinders gebruikt.

Om aan de esthetische eisen te voldoen, werd besloten om Cabineo op dezelfde hoogte als de afdekkap in te frezen. Hierdoor past de verbinder harmonieus in het werkstuk. 

"Voor dit spannende project hebben we ongeveer 2.000 Cabineo black en evenzoveel afdekkappen gemonteerd", aldus Markus Neuenschwander, projectleider op de bouwplaats van Jakob AG. 

Lamello Cabineo black CNC corpusverbinder
Roth Schreinerei, Trubschachen
Terug