Lamello
Verbindungstechnik
Lamello

Timmerbedrijf Kirchmair GmbH

Efficiënte frameconstructie
Al ruim vijf jaar vertrouwt Kirchmair, de meubelmakerij uit Tirol, op het P-systeem van Lamello. Om het productieproces te optimaliseren heeft de meubelmakerij een hoekprogramma voor de frameconstructie ontwikkeld.

De meubelmakerij Kirchmair GmbH implementeert in het district Innsbruck Land hoogwaardige installatie-oplossingen voor de woon- en projectsector. De onderneming bestaat al bijna 100 jaar en heeft momenteel 16 medewerkers in dienst, waaronder leerlingen. "Wij willen voor elke klant het best mogelijke product vervaardigen" is het motto van bedrijfsleider Ferdinand Kirchmair. Samen met zijn team van meubelspecialisten vindt hij het belangrijk om dicht bij de klanten te zijn, flexibel te zijn en zich aan de wensen van de klant aan te passen, hoe ongebruikelijk die ook kunnen zijn. Tot de succesfactoren van Kirchmair behoren bovendien de gegarandeerde arbeidskwaliteit alsook de stiptheid, die door veel opdrachtgevers bijzonder wordt gewaardeerd. 

Tijdsbesparing 

Op een huisexpositie van de leveringsspecialist Schachermayer ontdekten medewerkers van Kirchmair enige tijd geleden de verbinder Clamex P-14 van Lamello. Terug in de meubelmakerij werd het verbindingssysteem getest als mogelijke nieuwe standaard voor de afwerking – en werd onverwijld in het programma opgenomen. Projectleider Christian Matt legt uit waarom: "Esthetica, trekvastheid en de functionaliteit zijn slechts enkele aspecten die onze meubelmakers waarderen in de Clamex P-14. Doordat er al veel van de meubelonderdelen zijn geprefabriceerd, kan er bovendien veel tijd worden bespaard." Ook met vooraf gemonteerde verbinders kunnen de afzonderlijke onderdelen van de meubels eenvoudig en zonder beschadiging worden opgestapeld, en als flat-pack worden geleverd. Naast de Clamex P-14 wordt bij Kirchmair ook de Tenso P-14 gebruikt – met name monteurs op de bouwplaats waarderen de kenmerken hiervan. Het beslag is bijzonder snel verbonden en door de hoge spankracht zijn voor het verlijmen met de Tenso P-14 geen verdere hulpmiddelen zoals lijmklemmen of persen nodig. Daardoor horen wachttijden en beschadigingen die door hulpmiddelen kunnen ontstaan tot het verleden. 

Het P-systeem is niet meer weg te denken uit ons bedrijf
Ferdinand Kirchmairbedrijfsleider 

Eigen hoekprogramma 

Bij de productie hecht de firma Kirchmair veel belang aan een hoge mate van automatisering, vertelt projectleider Christian Matt. In deze strategie past ook de toepassing van het P-systeem bij de productie. In de meubelmakerij werd daarom besloten om een hoekprogramma te ontwikkelen speciaal voor de frameconstructie met het P-systeem. Met als doel het productieproces zo efficiënt mogelijk vorm te geven en daarbij enorm veel tijd te besparen. "Ik had er een precies beeld van hoe wij de nauwkeurigheid van onze werkvoorbereiding, die wij al jarenlang constant optimaliseren, in de totale productieketen zouden kunnen verbeteren", vertelt Matt. Het programma, dat we zelf hebben ontwikkeld, is gebaseerd op een materiaaldikte van 19 mm en komt rond met slechts twee maataanduidingen: de lengte van het vooraf vervaardigde product en de totale hoek van de verbinding. Met deze informatie plaatst het programma de frezing van het P-systeem op het snijvlak op de juiste afstand van de kant. Bovendien wordt de werkstukdiepte automatisch ingedeeld en wordt het juiste aantal verbinders juist geplaatst. 

Efficiënte productie

Zo'n twintig jaar geleden is de meubelmakerij Kirchmair overgestapt naar de CNC-productie. Sinds twee jaar wordt tijdens de bewerking een bewerkingscentrum met vijf assen, type Homag BMG 311 Venture, gebruikt. Hier kunnen de gegevens van de werkvoorbereiding meteen worden overgenomen en met de CNC worden omgezet. Het P-systeem in combinatie met het hoekprogramma is de perfecte uitgangspositie voor een efficiënte productie, zegt CNC-programmeur Stefan Mattern. In het kader van de verdere ontwikkeling van de productie maakt de innoverende meubelmakerij inmiddels ook in andere sectoren gebruik van de veelzijdige mogelijkheden van het P-systeem. Zo wordt het P-systeem sinds enkele weken ook in het badprogramma van Kirchmair gebruikt als beslag. "Het P-systeem is niet meer weg te denken uit ons bedrijf", zegt bedrijfsleider Ferdinand Kirchmair. Het team was in het bijzonder enthousiast over de lijmhulp Tenso P-14, met zijn stabiliteit en de mogelijkheid om de verbinders in alle hoeken en verstekken te gebruiken. "Wij willen het beste voor de klant en daartoe horen ook de passende beslagen voor onze hoogwaardige meubels", zegt projectleider Christian Matt, "en met Lamello hebben wij op het gebied van beslagen de juiste partner gevonden." 

Timmerbedrijf Kirchmair GmbH
Terug