Lamello
Verbindungstechnik
Lamello

Een idyllische oase – verbonden met Clamex P-14

Firma Lernwabe®, Oostenrijk
Portrait Lernwabe
In het Opper-Oostenrijkse Ottensheim bevindt zich de firma Lernwabe® Österreich. Deze vervaardigt meubilair voor scholen en openbare ruimtes. In de producten van Lernwaben® worden de Lamello P-System-verbinders Clamex P-14 ingebouwd.

Karton – het multitalent 

Lernwabe® Österreich maakt deel uit van de firma papplab GmbH. Het concept van de in 2013 door Christoph Ausserwöger en Wodo Gratt opgerichte firma is de vervaardiging van meubilair van karton.

"Karton is een duurzaam multitalent. Het is makkelijk verwerkbaar en volledig recyclebaar", aldus de directeur van papplab, Christoph Ausserwöger. Naast de ontwikkeling van grotere projecten zoals beursstands en inrichtingsconcepten voor grote evenementen, biedt papplab ook kartonnen meubels voor particuliere klanten aan.

Dankzij een eenvoudig vouw- en steeksysteem zijn voor de montage en demontage van de meubels geen extra hulpmiddelen nodig. Dat maakt ze recyclebaar en makkelijk te vervoeren. "Ons meubelsysteem laat ook veel ruimte voor individuele vormgeving. Zo kunnen bijvoorbeeld verschillende stellingsystemen naar wens worden opgesteld en met elkaar worden gecombineerd. Wij hechten er altijd waarde aan dat stabiliteit met gemak gecombineerd wordt. Onze meubels moeten belastbaar en tegelijkertijd praktisch zijn. Bovendien worden onze kartonnen meubelen voor 100 procent in Oostenrijk ontwikkeld en geproduceerd. Sindsdien zijn er ontelbare ontwerpen ontstaan van gerecycled golfkarton", legt Christoph uit.

Flexibel transport en montage

"De Clamex P-14 biedt ons de gewenste flexibiliteit, nauwkeurige verbindingen en een snelle montage in de productie. Wij leveren de afzonderlijke onderdelen flat-pack op de bouwplaats en monteren de individuele elementen ter plaatse binnen de kortste tijd." Naast standaardvarianten kunnen de Lernwaben® naar wens van de klant ook individueel worden aangepast. Zo zijn ook uitbreidingen van bestaande elementen probleemloos mogelijk.

"De hoogwaardige en gemakkelijk te verwerken Lamello-verbinders hebben ons nog nooit teleurgesteld – gewoon haarzuiver werk!", glimlacht Tobias.

We zijn zo tevreden met Lamello dat we Clamex P-14 ook in de toekomst blijven gebruiken.
Christoph Ausserwöger, Algemeen directeur, Lernwabe®

Een toevluchtsoord voor kinderen

Als logische uitbreiding van het productassortiment werd in 2021 de Lernwabe® in het portfolio opgenomen. De zeshoekige Lernwaben® zijn oorspronkelijk een uitvinding van het Zwitserse bedrijf Planidee. De hexagonale corpussen zijn bedoeld om een plek te creëren waar kinderen en tieners zich kunnen terugtrekken, waar ze spelenderwijs kunnen leren. In het begin uitsluitend van karton gemaakt, worden inmiddels ook Lernwaben® in grotere afmetingen van triplex aangeboden.

Want ook volwassenen hebben behoefte aan dergelijke plaatsen om zich terug te trekken. "Afnemers van de Lernwaben® zijn voornamelijk scholen en kleuterscholen. Maar ook bibliotheken tonen grote belangstelling voor de houten honingraat", vertelt Christoph. De markt voor het product is nog niet ontsloten. Het is nodig voor de werk-ruimte en is nog in ontwikkeling. Dat wordt een nieuwe doelgroep voor het innovatieve product. De producten van Lernwabe® zijn door een patent beschermd en Lernwabe® Österreich heeft het exclusieve recht om de producten in Oostenrijk te verkopen.

Wanneer de houten honingraat Clamex ontmoet

Voor de productie van de houten versies van de Lernwabe® gebruiken de Oostenrijkers de Clamex P-14-verbinder. "Het P-System vergemakkelijkt ons werk enorm. Nadat de voorgefreesde werkstukken bij ons aankomen, monteren we binnen de kortste tijd de demonteerbare Clamex P-14. Vervolgens lakken we de elementen op wens van de klant en voorzien we ze van vilt voor een betere akoestiek van de ruimte", legt Tobias Saatze uit. Hij is verantwoordelijk voor verkoop en advies bij Lernwabe® Österreich.

Terug