Lamello
Verbindungstechnik
Lamello

P-System: een revolutionair verbindingssysteem

Meubelmakerij Ascari Wood & Design
Schreinerei Ascari Wood & Design
Ascari Wood & Design is een bedrijf dat gespecialiseerd is in op maat gemaakte meubels van hoge kwaliteit. Het bedrijf wordt in 1974 opgericht door Giorgio Ascari in Nonantola, niet ver van Modena, en wordt bekend door zijn decoratieve houten radiatorkasten, die erg gewild zijn en de ruimte rondom de radiator veranderen in een elegante en stijlvolle plek.

Tegenwoordig wordt het bedrijf geleid door zoon Filippo Ascari met medewerking van zijn broer en heeft 11 werknemers in dienst. De onderneming van de familie Ascari groeit voortdurend; door de samenwerking met gerenommeerde architecten maakt het bedrijf producten die een mix zijn van timmerwerk en de kunst van het meubelmaken, mede dankzij de toepassing van verschillende materialen in de afwerking zoals ijzer, glas, HPL, Corian® enz.

Momenteel wordt er gewerkt aan een nieuw project dat gericht is op verdere groei van het bedrijf en ervoor moet zorgen dat in de toekomst nieuwe uitdagingen kunnen worden aangegaan. Het project bestaat uit een verdubbeling van het bedrijfsoppervlak en de realisering van een showroom om de creaties van het bedrijf optimaal te kunnen presenteren.

Filippo Ascari definieert zijn bedrijf als een timmerwerkplaats, gericht op de sector van op maat gemaakte kwaliteitsmeubels, die maximale aandacht geeft aan de eisen van zijn klanten. Bij wat voor moeilijkheden dan ook hebben ze nooit opgegeven en Filippo bevestigt: “Voor ons is niets onmogelijk.”

Lamello heeft het montagesysteem voor meubelmakerijen baanbrekend veranderd.
Filippo Ascari, mede-eigenaar meubelmakerij Ascari Wood & Design
[Translate to Dutch:] Schreinerei Ascari Wood & Design

Indrukwekkende voordelen van het P-System  

«Het P-System heeft onze manier van werken en van monteren baanbrekend veranderd en ons veel tijd bespaard. Daarvoor ben ik Lamello dankbaar,» zegt Filippo Ascari, de zoon van de oprichter van het bedrijf. 

«We hebben geïnvesteerd in een Morbidelli M100 5-assig CNC-bewerkingscentrum.» Met het Maestro-programma, een bibliotheek met talrijke programmeerfuncties, worden in één stap standaardmeubels met alle boorgaten, groeven en verbindingen vervaardigd. Geavanceerde technologieën zorgen voor maximale besparingen van tijd en materiaal. Voor werkzaamheden die niet met het CNC-bewerkingscentrum worden uitgevoerd, wordt de Zeta P2-groeffreesmachine gebruikt. Filippo schat dat er jaarlijks tussen 5000 en 6000 meubelverbinders worden gebruikt, waaronder Clamex P-14, Tenso P-14 en Divario P-18. «Lamello staat voor vooruitgang! De producten helpen meubelmakers om de verschillende fasen van de meubelproductie te optimaliseren.»

De Clamex-verbinders worden in alle projecten voor kasten, keukens, badkamers, bibliotheken enz. gebruikt. «Toen we de voordelen van het P-System ontdekten, hebben we samen met de medewerkers uit de productie besloten om voortaan uitsluitend Clamex te gebruiken», zegt Filippo lachend. «We kunnen daarmee heel goed uit de voeten, ook omdat er soms meubels zijn die gedemonteerd en gelakt moeten worden. Bij de montage kan het bijvoorbeeld gebeuren dat een onderdeel beschadigd raakt. Met het P-System is het dan mogelijk om het meubelstuk bij de klant te laten en alleen het beschadigde onderdeel te vervangen. Dat is een voordeel voor zowel de klant als voor ons», legt Filippo uit. «Lamello heeft ervoor gezorgd dat we op een andere manier werken in de meubelmakerij.»

Tijdsbesparing en meer flexibiliteit

«Onze medewerkers volgen alle bewerkingsfasen en zijn verantwoordelijk voor hun eigen werk, omdat ze het project zelfstandig starten en beëindigen. Aangezien het om unieke exemplaren met verschillende gebruiksdoelen gaat, stelt het erg tevreden als we zien dat het eigen werk past in de omgeving waarvoor het is ontworpen», zegt Filippo. De meubels worden in de meubelmakerij voorgemonteerd en op nauwkeurige pasvorm gecontroleerd.

Vervolgens worden ze weer gedemonteerd en binnen twee dagen gelakt. Nu worden de afzonderlijke onderdelen bij de klant afgeleverd om de meubels ter plaatse te monteren. «Lamello is voor ons de norm geworden, we denken niet echt na over andere mogelijkheden. We zijn heel benieuwd naar verdere vernieuwingen », antwoordt Filippo en glimlacht. «Lamello heeft het montagesysteem voor meubelmakerijen baanbrekend veranderd.»

Aanzienlijke vereenvoudiging op de bouwplaats met de Zeta P2-accu

Als testklant mocht meubelmakerij Ascari Wood & Design de Zeta P2-accu al voor het begin van de verkoop in september gebruiken. Hij kwam tot inzet in een villa in Rimini waar speelhuizen in de kinderkamer met hoeken van 45° en 57° verbonden moesten worden. «De draadloze freesmachine vereenvoudigt het werk op de bouwplaats aanzienlijk en door het ontbreken van kabels wordt het risico dat je blijft hangen en struikelt voorkomen», zegt Alberto, een van de medewerkers. Ook Michele is overtuigd: «We konden ca. 150 frezingen in MDF uitvoeren. De Zeta P2 is een voortreffelijke machine, licht en praktisch. Hij presteert goed en de accucapaciteit is ook heel tevredenstellend.»

Terug