Lamello
Verbindungstechnik
Lamello

Timmerbedrijf Kirchmair GmbH

Efficiënte frameconstructie
Al ruim vijf jaar vertrouwt Kirchmair, de meubelmakerij uit Tirol, op het P-systeem van Lamello. Om het productieproces te optimaliseren heeft de meubelmakerij een hoekprogramma voor de frameconstructie ontwikkeld.

De meubelmakerij Kirchmair GmbH implementeert in het district Innsbruck Land hoogwaardige installatie-oplossingen voor de woon- en projectsector. De onderneming bestaat al bijna 100 jaar en heeft momenteel 16 medewerkers in dienst, waaronder leerlingen. "Wij willen voor elke klant het best mogelijke product vervaardigen" is het motto van bedrijfsleider Ferdinand Kirchmair. Samen met zijn team van meubelspecialisten vindt hij het belangrijk om dicht bij de klanten te zijn, flexibel te zijn en zich aan de wensen van de klant aan te passen, hoe ongebruikelijk die ook kunnen zijn. Tot de succesfactoren van Kirchmair behoren bovendien de gegarandeerde arbeidskwaliteit alsook de stiptheid, die door veel opdrachtgevers bijzonder wordt gewaardeerd. 

Zeitersparnis

Auf einer Hausmesse des Zulieferspezialisten Schachermayer stießen Kirchmairs Mitarbeiter vor einiger Zeit auf den Verbinder Clamex P-14 von Lamello. Zurück in der Tischlerei testete man das Verbindungssystem als möglichen neuen Standard für den Innenausbau – und nahm es zeitnah ins Programm auf. Projektleiter Christian Matt erklärt die Beweggründe: „Ästhetik, Zugfestigkeit und die Funktionalität sind nur einige der Aspekte, welche unsere Tischler am Clamex P-14 schätzen. Durch den hohen Vorfertigungsgrad der Möbelelemente lässt sich außerdem viel Zeit sparen.“ Ein weiterer Vorteil: Auch mit vormontierten Verbindern lassen sich die einzelnen Möbelteile in der Werkstatt einfach und beschädigungsfrei stapeln und dann als Flat-Pack liefern. Nebst dem Clamex P-14 kommt bei Kirchmair auch der Tenso P-14 zum Einsatz – dessen Eigenschaften besonders die Monteure auf der Baustelle schätzen. Der Beschlag ist besonders schnell verbunden, angesichts der hohen Spannkraft sind für das Verleimen mit dem Tenso P-14 keine weiteren Hilfsmittel wie Schraubzwingen oder Pressen notwendig. Dadurch entfallen Wartezeiten – und Beschädigungen, die durch Hilfsmittel entstehen könnten, gehören der Vergangenheit an.

 

 

Het P-systeem is niet meer weg te denken uit ons bedrijf
Ferdinand Kirchmairbedrijfsleider 

Eigen hoekprogramma 

Bij de productie hecht de firma Kirchmair veel belang aan een hoge mate van automatisering, vertelt projectleider Christian Matt. In deze strategie past ook de toepassing van het P-systeem bij de productie. In de meubelmakerij werd daarom besloten om een hoekprogramma te ontwikkelen speciaal voor de frameconstructie met het P-systeem. Met als doel het productieproces zo efficiënt mogelijk vorm te geven en daarbij enorm veel tijd te besparen. "Ik had er een precies beeld van hoe wij de nauwkeurigheid van onze werkvoorbereiding, die wij al jarenlang constant optimaliseren, in de totale productieketen zouden kunnen verbeteren", vertelt Matt. Het programma, dat we zelf hebben ontwikkeld, is gebaseerd op een materiaaldikte van 19 mm en komt rond met slechts twee maataanduidingen: de lengte van het vooraf vervaardigde product en de totale hoek van de verbinding. Met deze informatie plaatst het programma de frezing van het P-systeem op het snijvlak op de juiste afstand van de kant. Bovendien wordt de werkstukdiepte automatisch ingedeeld en wordt het juiste aantal verbinders juist geplaatst. 

Efficiënte productie

Zo'n twintig jaar geleden is de meubelmakerij Kirchmair overgestapt naar de CNC-productie. Sinds twee jaar wordt tijdens de bewerking een bewerkingscentrum met vijf assen, type Homag BMG 311 Venture, gebruikt. Hier kunnen de gegevens van de werkvoorbereiding meteen worden overgenomen en met de CNC worden omgezet. Het P-systeem in combinatie met het hoekprogramma is de perfecte uitgangspositie voor een efficiënte productie, zegt CNC-programmeur Stefan Mattern. In het kader van de verdere ontwikkeling van de productie maakt de innoverende meubelmakerij inmiddels ook in andere sectoren gebruik van de veelzijdige mogelijkheden van het P-systeem. Zo wordt het P-systeem sinds enkele weken ook in het badprogramma van Kirchmair gebruikt als beslag. "Het P-systeem is niet meer weg te denken uit ons bedrijf", zegt bedrijfsleider Ferdinand Kirchmair. Het team was in het bijzonder enthousiast over de lijmhulp Tenso P-14, met zijn stabiliteit en de mogelijkheid om de verbinders in alle hoeken en verstekken te gebruiken. "Wij willen het beste voor de klant en daartoe horen ook de passende beslagen voor onze hoogwaardige meubels", zegt projectleider Christian Matt, "en met Lamello hebben wij op het gebied van beslagen de juiste partner gevonden." 

Timmerbedrijf Kirchmair GmbH
Terug